ePangkat Login: Sistem Kenaikan Pangkat KPM Online

Sistem ePangkat merupakan inisiatif oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang bertujuan untuk memudahkan proses kenaikan pangkat bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP). Sistem ini adalah sebahagian daripada Modul Pengurusan Guru dan membolehkan urusan kenaikan pangkat dilaksanakan secara dalam talian.

Proses Kenaikan Pangkat Melalui ePangkat

Proses kenaikan pangkat melalui sistem ePangkat dilakukan secara berperingkat. Pegawai yang berkenaan perlu melengkapkan dan menghantar Borang Laporan Nilaian Prestasi Khas kepada ketua jabatan mereka. Ketua jabatan akan memeriksa dan mengemas kini maklumat perkhidmatan serta markah prestasi dalam sistem ePangkat. Ini diikuti oleh tempoh perakuan yang melibatkan pelbagai tahap pengesahan dari Pengetua, Guru Besar, Ketua Bahagian, hingga ke Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan akhirnya, kepada Bahagian Pengurusan Sumber Manusia (BPSM) di KPM​ .

Cara Login dan Semakan Keputusan Kenaikan Pangkat

Untuk log masuk ke dalam sistem ePangkat, pengguna boleh mengakses laman web resmi melalui pautan berikut: https://epangkat.moe.gov.my/login.php . Semakan keputusan kenaikan pangkat boleh dilakukan dengan memasukkan nombor kad pengenalan pengguna di laman​.

Bantuan dan Pertanyaan

Jika terdapat sebarang pertanyaan atau masalah teknikal, pengguna boleh menghubungi Cawangan Naik Pangkat di Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, KPM. Maklumat hubungan adalah seperti berikut:

 • Alamat:
  • Cawangan Naik Pangkat,
  • Bahagian Pengurusan Sumber Manusia,
  • Kementerian Pelajaran Malaysia,
  • Aras 4, Blok E12 Kompleks E,
  • Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
  • 62604 PUTRAJAYA.
 • Email: epangkat.admin@moe.gov.my

Kesimpulan

Sistem ePangkat KPM adalah alat yang efisien yang membantu dalam urusan kenaikan pangkat bagi guru dan pegawai perkhidmatan pendidikan di Malaysia. Dengan penggunaan sistem ini, proses penilaian dan pengesahan kenaikan pangkat menjadi lebih telus dan mudah diakses, memastikan bahawa semua data dan maklumat yang diperlukan diuruskan dengan cekap dan tepat.

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment