Permohonan Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) Tahun 2023

Program Ijazah dalam Negara (PIDN) merupakan satu peluang yang sangat baik kepada pelajar-pelajar Malaysia yang ingin memperoleh pengajian ijazah dalam negara. Program ini disediakan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sebagai penajaan dalam bentuk pinjaman boleh ubah kepada pelajar-pelajar yang sedang mengikuti pengajian ijazah pertama di Universiti Awam (UA), Politeknik Premier dan Government-linked Universities (GLU) yang ditetapkan.

Untuk memohon PIDN, pelajar-pelajar perlu mematuhi syarat-syarat umum seperti berikut:

  • warganegara Malaysia, kesihatan yang baik
  • ibu dan/atau bapa tidak disenarai hitam atau dalam tindakan undang-undang JPA
  • tidak menerima bantuan kewangan dari mana-mana pihak untuk peringkat pengajian yang sama
  • mempunyai SPM
  • umur tidak melebihi 22 tahun.

Selain itu, syarat khusus yang perlu dipenuhi ialah pelajar ialah:

  • telah memulakan pengajian peringkat ijazah pertama sebelum tarikh iklan tutup
  • memperoleh sekurang-kurangnya PNGK 3.30
  • serta mempunyai baki 12 bulan pengajian tidak termasuk semester semasa.

Cara Permohonan PIDN Online

Program ini terbuka untuk pelbagai bidang pengajian termasuk kejuruteraan dan teknikal, seni bina, sains sosial, sains, dan veterinar. Permohonan untuk program ini akan dibuka pada 20 Mac 2023 hingga 2 April 2023. Pelajar-pelajar yang ingin memohon boleh melawat laman web https://www.jpa.gov.my atau https://esilav2.jpa.gov.my untuk membuat permohonan.

Keputusan permohonan PIDN boleh disemak pada September 2023. Sekiranya ada sebarang pertanyaan berkenaan program ini, pelajar-pelajar boleh menghubungi pihak JPA melalui emel di pidn2023@jpa.gov.my atau telefon di talian 03-8885 3297.

Kesimpulannya, program Ijazah dalam Negara merupakan satu peluang yang sangat baik kepada pelajar-pelajar Malaysia yang ingin melanjutkan pengajian ijazah dalam negara. Pelajar-pelajar perlu memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan untuk memohon program ini dan permohonan dibuka pada 20 Mac 2023 hingga 2 April 2023. Pelajar-pelajar digalakkan untuk memanfaatkan peluang ini bagi memperoleh pengajian ijazah yang diiktiraf dan peluang pekerjaan yang lebih baik di Malaysia.

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment