Permohonan Budi Madani 2024 (Program Bantuan Subsidi)

Pada hari ini, Kementerian Kewangan (MOF) dengan sukacitanya mengumumkan pelaksanaan Program Bantuan Subsidi MADANI atau lebih dikenali sebagai BUDI MADANI. Program ini direka khas untuk memberi manfaat kepada pemilik kenderaan diesel persendirian individu, serta petani kecil dan pekebun kecil komoditi di Malaysia.

Latar Belakang Pelaksanaan BUDI MADANI

Pengumuman ini adalah lanjutan daripada Perutusan Negara oleh YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim minggu lalu. Dalam perutusan tersebut, beliau menyatakan keputusan Jemaah Menteri untuk melaksanakan penyasaran subsidi bahan api diesel khusus untuk pengguna di Semenanjung Malaysia. Keputusan ini bertujuan untuk memastikan bantuan sampai kepada golongan yang benar-benar memerlukannya.

Tarikh Permohonan Dibuka

Permohonan untuk BUDI MADANI akan dibuka mulai 28 Mei 2024. Bagi mereka yang layak, program ini menawarkan subsidi sebanyak RM200 sebulan. Pemohon boleh memohon di bawah salah satu daripada dua kategori berikut:

 1. BUDI Individu: Untuk pemilik kenderaan diesel persendirian.
 2. BUDI Agri-Komoditi: Untuk petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

Kriteria Kelayakan

BUDI Individu

Bagi kategori BUDI Individu, syarat-syarat kelayakan adalah seperti berikut:

 • Pemohon mestilah warganegara Malaysia.
 • Mempunyai kenderaan diesel persendirian yang berdaftar dengan JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) selain kenderaan mewah yang berusia kurang daripada 10 tahun.
 • Kenderaan tersebut mesti mempunyai cukai jalan yang aktif.
 • Pendapatan tahunan individu atau pasangan tidak melebihi RM100,000.

Setiap permohonan akan disemak silang dengan data dari Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) untuk memastikan tiada pemilik kenderaan mewah berusia kurang daripada 10 tahun dan individu berpendapatan tinggi (T20) yang layak menerima bantuan ini.

BUDI Agri-Komoditi

Untuk kategori BUDI Agri-Komoditi, syarat-syarat kelayakan adalah seperti berikut:

 • Pemohon mestilah berdaftar sebagai petani atau pekebun kecil dengan agensi berkaitan di bawah Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) atau Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK).
 • Pemohon mestilah petani atau pekebun kecil komoditi yang aktif dengan hasil jualan pertanian tahunan antara RM50,000 dan RM300,000.

Proses Permohonan

Permohonan boleh dibuat secara dalam talian melalui laman web rasmi BUDI MADANI di https://budimadani.gov.my. Portal permohonan akan dibuka sepanjang tahun bagi memudahkan pemohon.

budi madani mohon

Jadual Pembayaran

Bagi permohonan yang dibuat dan diluluskan sebelum 3 Jun 2024, pemohon akan menerima pembayaran pertama BUDI MADANI menjelang pertengahan Jun 2024. Bantuan seterusnya akan disalurkan setiap bulan.

Untuk permohonan yang diluluskan selepas 3 Jun 2024, pembayaran pertama akan dilakukan dalam tempoh dua minggu selepas kelulusan, dan seterusnya secara bulanan.

Cara Penerimaan BUDI MADANI

BUDI MADANI akan dikreditkan terus ke dalam akaun bank penerima setiap bulan. Bagi penerima yang tidak mempunyai akaun bank, mereka boleh menuntut bantuan ini secara tunai di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) di seluruh Semenanjung Malaysia.

Maklumat Lanjut dan Bantuan

Untuk maklumat lanjut mengenai cara permohonan dan syarat-syarat kelayakan, anda boleh melayari laman web rasmi di https://budimadani.gov.my. Anda juga boleh menghubungi talian bantuan BUDI MADANI di nombor berikut:

 • 1-800-88-2747
 • 03-8882 4565
 • 03-8882 4566

Selain itu, pertanyaan juga boleh diajukan melalui e-mel di alamat budimadani@treasury.gov.my. Maklumat lanjut turut boleh diperolehi di semua pejabat LHDNM di seluruh Semenanjung Malaysia.

Dengan pelaksanaan BUDI MADANI, kerajaan berharap dapat meringankan beban kos bahan api diesel bagi golongan yang memerlukan dan seterusnya meningkatkan kesejahteraan rakyat Malaysia.

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment