Doa Ibu Bapa (Doakan kesejahteraan mereka)

Ibu bapa adalah dua insan yang sangat penting dalam kehidupan kita. Mereka adalah orang yang telah banyak berkorban dan berjasa dalam membesarkan kita. Dalam Islam, menghormati dan berbakti kepada ibu bapa adalah salah satu amalan yang sangat ditekankan. Salah satu cara untuk menunjukkan rasa hormat dan kasih sayang kita kepada mereka adalah dengan berdoa untuk kebaikan mereka. Artikel ini akan berkongsi doa yang boleh diamalkan untuk ibu bapa.

Doa untuk Ibu Bapa

Berikut adalah doa yang sering diamalkan untuk mendoakan kedua ibu bapa.

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا

Maksudnya: Ya Allah, ampunilah aku dan ibu bapaku, dan kasihanilah mereka sebagaimana mereka telah mendidik aku semasa kecil

Doa Untuk Ibu Bapa Rumi

Ini adalah trans;iterasi doa tersebut dalam rumi.

  • Allahumma ghfir li
  • waliwalidayya
  • warhamhuma
  • kama rabbayani
  • saghira

Doa ini adalah pengakuan dan penghargaan atas semua jasa dan pengorbanan yang telah dilakukan oleh ibu bapa kita. Dengan berdoa untuk ibu bapa, kita juga memperkuat hubungan kita dengan mereka dan dengan Allah SWT.

Berdoa untuk ibu bapa adalah salah satu cara terbaik untuk menunjukkan rasa hormat, kasih sayang, dan terima kasih kita kepada mereka. Ini juga adalah amalan yang sangat dianjurkan dalam Islam. Oleh itu, marilah kita selalu ingat untuk berdoa untuk kebaikan ibu bapa kita, baik di dunia maupun di akhirat.

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment