5 Rukun Islam dan Penerangannya

Rukun Islam merupakan lima perkara dasar dalam agama Islam yang dianggap sebagai asas wajib bagi setiap orang beriman. Rukun ini diibaratkan seperti tiang-tiang yang saling memerlukan dan melengkapi untuk menegakkan agama Islam dengan sempurna​​​​.

Senarai Rukun Islam

5 perkara dalam Rukun Islam adalah:

  1. Mengucapkan dua kalimah syahadah.
  2. Mendirikan solat lima waktu sehari semalam.
  3. Menunaikan zakat.
  4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
  5. Mengerjakan haji bagi yang mampu.

Huraian Rukun Islam

Berikut adalah huraian ringkas setiap rukun Islam.

Mengucapkan Dua Kalimah Syahadah

Mengucap dua kalimah syahadah adalah perintah pertama Allah untuk manusia dan wajib bagi seseorang yang ingin menjadi Muslim. Ucapan syahadah ini adalah pengakuan keimanan kepada Allah dan Nabi Muhammad sebagai utusan-Nya. Kalimat syahadat dalam bahasa Arab adalah

“أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُوْلُ اللهِ”

yang bermaksud “Aku bersaksi tidak ada sesembahan yang berhak disembah kecuali Allah dan aku bersaksi bahawa nabi Muhammad adalah utusan Allah”​​​​.

Mendirikan Solat:

Solat adalah wahyu yang disampaikan secara langsung oleh Allah SWT kepada Rasulullah SAW melalui peristiwa Israk dan Mikraj. Solat wajib dilakukan lima kali sehari, yaitu Shalat Subuh, Dhuhur, Asar, Maghrib, dan Isya dengan jumlah rakaat masing-masing 2, 4, 4, 3, dan 4. Solat ini wajib bagi setiap Muslim yang akil baligh, termasuk ketika dalam perjalanan atau sakit​​​​.

Menunaikan Zakat

Zakat merupakan kewajiban yang dikeluarkan dari harta orang yang memiliki kelebihan. Zakat dari segi syarak adalah mengeluarkan sebahagian harta kepada golongan tertentu apabila cukup syarat-syaratnya. Zakat berfungsi sebagai cara untuk membersihkan harta dan membantu fakir miskin​​​​.

Puasa di Bulan Ramadhan

Ibadah puasa di bulan Ramadhan adalah wajib bagi setiap Muslim yang tidak uzur. Puasa adalah menahan diri dari makan, minum, dan perbuatan yang membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari. Puasa Ramadhan berlangsung selama satu bulan penuh​​​​.

Mengerjakan Haji

Haji adalah ibadah yang wajib bagi setiap Muslim yang mampu dari segi kewangan dan fizikal. Ibadah haji meliputi kunjungan ke kota Mekah dan Madinah di Arab Saudi untuk melakukan ibadah haji. Haji dilakukan pada bulan Zulhijah, dan bagi yang tidak mampu, hukumnya adalah sunnah. Bagi yang sakit atau tidak mampu secara fizikal, Islam memberikan kemudahan untuk menunaikannya dengan bantuan orang lain atau dengan mensedekahkan hartanya untuk fakir miskin​​​​.

Kesimpulan

Setiap Muslim yang telah mencapai akil baligh, mumayyiz (mampu membezakan benar dan salah), dan berakal diwajibkan untuk mengamalkan kelima rukun Islam ini. Rukun Islam ini menjadi asas bagi seorang Muslim dalam menjalani kehidupannya sesuai dengan ajaran Islam yang lurus dan benar.

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment