Semakan MAIDAM : Status Bantuan Zakat Terengganu

MAIDAM, yang merupakan singkatan dari Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu, adalah organisasi yang memainkan peranan penting dalam pentadbiran dan pengurusan hal ehwal Islam dan maslahat umat Islam di Terengganu. Organisasi ini berusaha untuk merealisasikan agenda pembangunan yang meliputi aspek keagamaan, pendidikan, adat Melayu (sosio-budaya), ekonomi, dan sistem perundangan secara terancang, menyeluruh, dan efektif​​.

Apa itu Bantuan MAIDAM

Bantuan MAIDAM disediakan untuk para asnaf yang memenuhi syarat kelayakan. Wang zakat yang dikumpulkan oleh MAIDAM diagihkan kepada lapan kategori asnaf yang layak menerima zakat. Organisasi ini memfokuskan pada pembangunan umat Islam melalui berbagai program dan inisiatif, termasuk pemberian bantuan zakat kepada mereka yang berhak​​.

Semakan MAIDAM

Sejak 1 Januari 2015, MAIDAM telah memperkenalkan sistem permohonan zakat secara atas talian untuk memudahkan rakyat Terengganu yang ingin memohon bantuan zakat. Proses permohonan ini melibatkan beberapa langkah, termasuk mengisi borang secara online, mencetak dan menghantar borang permohonan ke pejabat MAIDAM atau kaunter pusat urusan zakat daerah.

Untuk menyemak status permohonan yang telah dibuat;

  1. pemohon boleh mengakses laman web rasmi semakan bantuan MAIDAM di http://www.espmb.com/maidam_zakat/SemakanLoginKP.aspx
  2. Masukkan nombor kad pengenalan untuk melihat status permohonan.

Nombor untuk Dihubungi

Untuk sebarang pertanyaan, orang ramai boleh menghubungi MAIDAM melalui alamat dan nombor telefon Tel: 09-8594545.. Selain itu, mereka juga boleh mengunjungi laman web rasmi MAIDAM atau mengikuti halaman rasmi MAIDAM di media sosial untuk mendapatkan informasi terkini berkaitan dengan bantuan dan program yang disediakan oleh MAIDAM.

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment