Semakan Pendaftaran Tahun 1 Sesi Persekolahan 2023 /2024

Pada tahun 2023, ibu bapa dan penjaga boleh membuat semakan keputusan penempatan Tahun 1 bagi anak-anak mereka melalui pautan https://public.moe.gov.my. Semakan boleh dilakukan bermula 1-30 Ogos 2022. Bagi mereka yang ingin membuat permohonan lewat ke Tahun 1 secara dalam talian, permohonan boleh dibuat sehingga 14 Februari 2023.

Perkhidmatan dalam talian ini dibangunkan untuk memudahkan ibu bapa dan penjaga membuat permohonan ke tahun 1, semakan kehadiran dan mengemaskini profil anak-anak mereka tanpa perlu mengisi borang manual. Penyemakan kehadiran murid juga boleh dilakukan secara dalam talian bermula hari pertama sesi persekolahan.

Pendaftaran Kali Pertama

Untuk menggunakan perkhidmatan dalam talian ini, ibu bapa dan penjaga perlu membuat pendaftaran kali pertama untuk akaun sendiri. Jika belum mempunyai akaun, mereka perlu mendaftar sebagai pengguna baru dan mengisi semua ruangan yang diperlukan sebelum menekan butang daftar. Jika mereka telah mempunyai akaun sendiri, mereka boleh log masuk menggunakan akaun tersebut.

Nombor Mykad Salah

Jika ibu bapa atau penjaga telah membuat pendaftaran dan mendapati bahawa No. Mykad yang dimasukkan adalah salah, mereka perlu daftar semula menggunakan No. Mykad yang betul. Sekiranya mereka telah memohon menggunakan Id Pengguna yang salah atau menggunakan MyKid murid, pengguna boleh teruskan permohonan dengan menggunakan Id tersebut.

Jika ibu bapa atau penjaga terlupa kata laluan mereka, mereka boleh menekan butang Lupa Kata laluan, mengisi semua medan No MyKad/Id Pengguna dan Pengesahan Kod, kemudian mengklik butang MOHON KATA LALUAN. Pengguna perlu semak e-mel (berdasarkan e-mel yang telah dimasukkan semasa pendaftaran) untuk maklumat lanjut.

Emel Tidak Sah

Jika e-mel yang dimasukkan semasa pendaftaran tidak sah untuk membuat fungsi LUPA KATA LALUAN, ibu bapa atau penjaga perlu menghantar e-mel kepada pihak admin (dengan subjek e-mel: E-mel tidak sah untuk fungsi kata laluan).

Jika pengguna hendak mengemaskini maklumat pengguna sistem selain daripada Id Pengguna, mereka perlu daftar masuk terlebih dahulu, kemudian klik butang menu UTILITI.

Kesimpulannya, perkhidmatan dalam talian ini membantu memudahkan ibu bapa dan penjaga membuat permohonan ke tahun 1, semakan kehadiran dan mengemaskini profil anak-anak mereka tanpa perlu mengisi borang manual.

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment