Kata Adjektif: Senarai,Contoh dan Penggunaannya

Kata adjektif merupakan salah satu subjek dalam pembelajaran Bahasa Melayu. Kata Adjektif adalah jenis kata dalam bahasa yang digunakan untuk memberikan deskripsi atau sifat kepada benda, orang, atau konsep lain dalam sesuatu ayat atau kalimat. Kata adjektif berperan untuk memberikan maklumat tambahan tentang objek yang disebutkan dalam kalimat. Ia membantu kita untuk lebih memahami atau menggambarkan sesuatu dengan lebih jelas.

Contohnya, dalam ayat “Bunga itu sangat cantik,” kata “cantik” adalah kata adjektif yang digunakan untuk menggambarkan bunga dan memberikan maklumat tambahan bahawa bunga tersebut mempunyai ciri kecantikan.

Kata adjektif dapat digunakan dalam situasi:

 1. Menggambarkan Sifat: Kata adjektif dapat digunakan untuk menyatakan sifat-sifat seperti besar, kecil, cepat, lambat, tinggi, rendah, panas, sejuk, dan sebagainya.
 2. Menggambarkan Warna: Kata adjektif digunakan untuk menggambarkan warna objek, seperti merah, biru, kuning, hijau, dan sebagainya.
 3. Menggambarkan Keadaan Emosi: Kata adjektif boleh digunakan untuk menggambarkan keadaan emosi seseorang atau sesuatu, seperti gembira, sedih, marah, takut, dan sebagainya.
 4. Menggambarkan Ukuran dan Jumlah: Kata adjektif juga boleh digunakan untuk menggambarkan ukuran dan jumlah, seperti besar, kecil, banyak, sedikit, panjang, dan pendek.
 5. Menggambarkan Kualiti atau Keadaan: Kata adjektif juga digunakan untuk menggambarkan kualiti atau keadaan sesuatu, seperti lembut, keras, licin, kasar, dan sebagainya.

Contoh Kata Adjektif

Kata adjektif ialah perkataan yang menerangkan sifat sesuatu benda, keadaan, atau perbuatan. Ada sembilan jenis kata adjektif.
Jenis Kata Adjektif:

 1. Kata adjektif sifatan / keadaan
  Contoh: baik, tegak, gopoh, pandai, takut, sihat, lemah, kasar, jahat, licin, garang, buas, condong
 2. Kata Adjektif Warna
  Contoh: hitam, putih, biru, jingga, merah, ungu
 3. Kata Adjektif Ukuran
  Contoh: nipis, besar, pendek, tinggi, rendah, kerdil, tebal, panjang, kecil
 4. Kata Adjektif Bentuk
  Contoh: kemik, leper, bujur, buncit, lurus, bulat, lekuk, bengkok
 5. Kata Adjektif Jarak
  Contoh: jauh, hampir, dekat, sebelah, rapat, nyaris
 6. Kata Adjektif Waktu
  Contoh: cepat, lambat, silam, segera, baharu,
 7. Kata Adjektif Perasaan
  Contoh: sayang, ragu, kecewa, gembira, rindu, marah, sayu, sedih, pilu
 8. Kata Adjektif Cara
  Contoh: perlahan, segera, deras, laju, lincah, sering
 9. Kata Adjektif Pancaindera
  Contoh: pahit, manis, busuk,

Semoga dengan senarai kata adjektif ini dapat anda jadikan rujukan untuk menghasilkan ayat yang betul tanpa kesalahan tatabahasa dan penggunaan.

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment