PISMP 2024: Permohonan dan Kemaskini Ijazah Sarjanamuda Perguruan

Setiap tahun, Kementerian Pendidikan Malaysia dan Institut Pendidikan Guru Malaysia menyusun tarikh-tarikh penting yang perlu diketahui oleh calon-calon guru. Ini khususnya penting bagi mereka yang berhasrat untuk menyertai Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) pada tahun 2024. Berikut adalah senarai tarikh yang telah ditetapkan untuk proses kemasukan ke PISMP.

Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) di Malaysia direka untuk membangunkan bakat-bakat pendidik masa depan yang akan mengambil alih tampuk pengajaran di sekolah-sekolah negara. Sebagai langkah persediaan, sangat penting bagi calon untuk mengikuti dengan teliti tarikh-tarikh penting yang ditentukan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.

Cara Permohonan PISMP 2024

Permohonan boleh dibuat dengan melayari laman web:

Maklumat Kemasukan Lepasan SPM

Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari tahun 2021, 2022, dan 2023 boleh memohon PISMP. Calon perlu memastikan mereka mengemaskini permohonan mereka sebaik sahaja keputusan SPM diumumkan.

Ciri-ciri Program:

  • Mod Pengajian: Sepenuh Masa.
  • Tempoh Pengajian: Satu tahun persediaan (3 semester) dan empat tahun ijazah (12 semester).

Calon yang memenuhi kriteria dan memiliki potensi diundang untuk memohon.

Maklumat Kemasukan Lepasan STPM, STAM, dan Matrikulasi

Bagi lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), dan Program Matrikulasi, peluang untuk menyertai PISMP juga terbuka. Calon dari program ini yang lulus dalam tahun 2022 dan 2023, termasuk sesi pengajian Matrikulasi 2022/2023 dan 2023/2024, digalakkan untuk mengemaskini permohonan mereka sebaik mungkin.

Ciri-ciri Program:

  • Kursus Tambahan: Pelajar wajib mengambil kursus tambahan yang diperlukan untuk melengkapkan jurang ilmu/kemahiran yang diperlukan semasa mengikuti PISMP.
  • Mod Pengajian: Sepenuh Masa.
  • Tempoh Pengajian: Empat tahun ijazah (12 semester).

Calon yang memiliki aspirasi untuk mengajar dan membentuk masa depan pendidikan negara sangat dialu-alukan untuk memohon.

Jadual Tarikh-Tarikh Penting PISMP

Bil.TarikhAktiviti
0111 Mac – 15 AprilIklan
0214 Mac – 15 AprilPermohonan
0315 – 19 & 22 – 26 AprilUjian Kelayakan Calon Guru (e-UKCG)
0423 – 28 MeiKemaskini Permohonan (1) (Untuk calon lepasan SPM & STAM)
0513 JunSemakan Layak Temu Duga & UKF (Untuk calon lepasan SPM & STAM)
0624 – 27 Jun & 1 – 4 JulaiPelaksanaan Temu Duga & UKF (Untuk calon lepasan SPM & STAM)
1013 OgosSemakan Tawaran Jaya
1126 OgosPendaftaran Calon

Mematuhi jadual tarikh yang diberikan adalah kritikal bagi calon yang bercita-cita menjadi pendidik di Malaysia. Setiap tarikh penting ini merupakan bahagian daripada proses pemilihan yang teliti dan berstruktur yang memastikan hanya calon terbaik yang akan dilantik. Adalah penting untuk calon PISMP untuk sentiasa memantau laman web rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia untuk mendapatkan maklumat terkini dan mengelakkan terlepas daripada apa-apa tarikh penting.

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment