Semakan TVET MARA KKTM, MJII,IKM (www.tvetmara.edu.my)

TVET MARA (Technical and Vocational Education and Training) merupakan program pendidikan yang menyediakan latihan kemahiran tinggi di Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM), MARA-Japan Industrial Institute (MJII), dan Institut Kemahiran MARA (IKM). Program ini bertujuan untuk membangunkan tenaga kerja yang kompeten dan berkemahiran tinggi untuk memenuhi keperluan industri. Artikel ini akan membincangkan proses semakan keputusan kemasukan bagi sesi Julai 2024 yang akan diumumkan pada 1 Julai 2024 jam 2 petang.

Proses Permohonan dan Semakan TVET MARA

Permohonan kemasukan ke KKTM, MJII, dan IKM bagi sesi Julai 2024 telah dibuka dari 19 Mac 2024 hingga 15 Jun 2024. Calon yang berminat boleh membuat permohonan secara dalam talian melalui beberapa sistem yang disediakan seperti UPUOnline, UPTVET, dan SPUPIM. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat semakan keputusan:

 1. Layari Laman Web Rasmi TVET MARA
  Kunjungi laman web rasmi TVET MARA di www.tvetmara.edu.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai semakan keputusan kemasukan.
 2. Pilih Sistem Semakan yang Sesuai
  Calon boleh memilih untuk membuat semakan keputusan melalui salah satu daripada sistem berikut:
 3. Masukkan Maklumat Diri
  Calon perlu memasukkan maklumat peribadi seperti nombor kad pengenalan dan kata laluan yang telah didaftarkan semasa permohonan.
 4. Semak Keputusan
  Setelah maklumat diri dimasukkan, calon boleh melihat keputusan permohonan mereka. Keputusan akan dipaparkan bermula pada 1 Julai 2024 jam 2 petang.
semakan tvet

Syarat Kelayakan Permohonan

Berikut adalah syarat am kelayakan untuk memohon ke KKTM, MJII, dan IKM:

 1. Program Sijil
  • Lulus SPM atau setara.
  • Bumiputera dan warganegara Malaysia.
  • Berumur 18 hingga 40 tahun.
  • Sihat tubuh badan.
  • Tidak buta warna (bagi kursus elektrik dan elektronik).
 2. Program Diploma
  • Lulus SPM atau setara, atau lulus Sijil Kejuruteraan/ Teknologi Kejuruteraan IKM dengan CGPA ≥ 2.
  • Bumiputera dan warganegara Malaysia.
  • Berumur 18 hingga 40 tahun.
  • Sihat tubuh badan.
  • Tidak buta warna (bagi kursus elektrik dan elektronik).

Maklumat Tambahan

TVET MARA menyediakan pelbagai kemudahan dan insentif kepada pelajar termasuk elaun sara hidup dan kemudahan penginapan. Elaun sara hidup akan diberikan kepada pelajar yang pendapatan keluarganya kurang dari RM40,000 setahun. Pelajar yang memenuhi syarat kelayakan akan menerima bantuan elaun seperti berikut:

 • Program Diploma: RM300 sebulan selama 11 bulan setiap tahun.
 • Program Sijil: RM250 sebulan selama 11 bulan setiap tahun.

Kesimpulan

TVET MARA adalah peluang terbaik bagi pelajar yang ingin mengembangkan kemahiran teknikal dan vokasional mereka. Semakan keputusan kemasukan bagi sesi Julai 2024 boleh dilakukan bermula 1 Julai 2024 jam 2 petang melalui sistem UPUOnline, UPTVET, atau SPUPIM. Pastikan semua maklumat dan dokumen yang diperlukan disediakan untuk proses pendaftaran. Untuk maklumat lanjut, layari laman web rasmi TVET MARA di www.tvetmara.edu.my.

About the author

Seorang enthusiast di dalam hal berkaitan pendidikan.

Leave a Comment